sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Foodie goodie: groceries


 En koskaan ennen oo tajunnut, että niinkin arkipäiväinen asia kuin kaupassa käyminen voi aiheuttaa pienimuotoisen kulttuurishokin. Täällä siis kaupassa on hieman erilaiset valikoimat ja myytävät tuotteet kuin Suomessa, ja ajattelinkin nyt hieman valottaa niitä.

Ylipäätään Irlantilaisesta ruokakulttuurista sen verran, että täällä peruna on ollut perinteisesti melko keskeinen raaka-aine. Irlannissa kärsittiin siis nälänhätää 1800-luvun puolivälin tienoilla, ja tällöin iso osa kansasta oli täysin riippuvainen perunan saannista. Perunaa onkin täällä tarjolla vähän joka muodossa ja sitä löytyy myös kaupoista useampaa lajiketta.

Löyty tällainen siihen perunan tärkeyteen liittyen. Just sayin'.
Kuva täältä; http://www.quickmeme.com/Only-in-Ireland 


Kuitenkin, johtuen olemattomista tiedoistani ravintolaruokiin liittyen, keskityn nyt pääasiassa paikkaan, joka on meille nykyajan ihmisille vähän kuin peruna noille 1800-luvulla eläneille irkuille: nimittäin ruokakauppaan. Ainakin mikäli on uskominen suomalaisten ostovimmaa päivää ennen kauppojen kiinnioloa, voitaneen todeta ruokakauppojen saatavilla olon olevan lähes elinehto.

Tässä siis näkyy mun toistaiset ravintolakokemukseni Dublinissa: kaljaa ja hampparia.
  

Ruokakauppaketjuja täällä on useita; mm. Tesco, Dunnes, Spar, Morrinsons, SuperValu ja Lidl näkyvät katukuvassa ympäri Dublinia. Meidän kämpän lähimaastosta löytyy 2 Lidliä, SuperValu, Morrisons ja Spar, joista Lidl ja SuperValu ovat ehdottomasti edullisimmat. Tescossa olen vieraillut myös pariin otteeseen, ja se vaikuttaa myös kohtuuhintaiselta ketjulta. Dunnesista en sitten taas osaa sanoa yhtikäs mitään, kun en siellä kertaakaan ole käynyt.
Pääasiassa ruokakaupoista saa täällä samoja tuotteita kuin Suomesta, lukuun ottamatta muutamaa poikkeusta. Täällä kauppojen hyllyillä ei näy rahkaa, ja raejuustoa en ole löytänyt mistään paria sataa grammaa suurempia purkkeja. Jogurttia täältä onneksi saa, myös vähärasvaisena ja maustettuja jogurtteja useimmiten myös rasvattomana. Maitoa ei rasvattomana (kai?) löydy, tai ainakaan en moiseen itse ole törmännyt. Ja en tiedä onko tätä edes tarpeellista mainita, mutta ruisleipää täältä on myöskin turha etsiä. Ainakaan peruskaupoista sitä kun ei löydy. Kanaa ei myöskään myydä marinoituna, mikä itselleni aiheutti hieman hyllyn edessä tuijottelua ja ees taas kävelyä, kun olin luullut sen olevan yleismaailmallinen ilmiö. 
Ehkä kuitenkin suurinta hämmennystä itsessäni ruokakaupassa asiointiin liittyen täällä on aiheuttanut tuotteiden luokittelu sekä alkoholi- ja lääkepolitiikka. 

Tuotteiden luokitteluun liittyen mulla on jopa pieni tarina. Eräänä päivänä kävelin kauppaan etsimään jotakin semiterveellistä välipalaa, jonka avulla selviäisin viimeisestä luennosta. Bongasin kaupassa kyltin, jossa luki "snacks" ja suuntasin oitis kohti hyllyä. Oletin, että vastassani olisi ollut esimerkiksi mysli- tai proteiinipatukoita, välipalakeksejä tai pähkinöitä - ja löysinkin suklaata. Sama trendi tulee vastaan jogurttihyllyllä: jogurttien seassa on myös lapsille suunnattuja "välipaloja", jotka muistuttavat ainakin pintapuolisesti enemmän karkkipatukkaa kuin terveellistä ja ravitsevaa välipalaa. Tällaisina hetkinä huomaa, miten pienet, arkipäiväiset jutut eroavat: se, mikä meillä luokitellaan herkuksi, voidaan käsittää täällä välipalaksi.

Meikän vakkarivälipala salin jälkeen.


Seuraavaksi käsittelyyn alkoholi. Siiderien, oluiden ja muiden mietojen juomien ohella sekä viinit että viinat voi löytää ihan tavallisesta ruokakaupasta. Me esimerkiksi ollaan kämppisten kanssa haettu viiniä Lidlistä parikin kertaa nyt kuluneiden parin viikon aikana. Ja joka kerta jaksan hämmästyä siitä. Täällä alkoholin hintataso tuntuu olevan kaupoissa melko samanlainen kuin Suomessa, joissain liikkeissä alkoholi voi olla hieman halvempaa kuin koto-Suomessa. Lidlistä voi löytää viinipullon neljällä eurolla, ja muistaakseni myös kalja ja siideri ovat siellä inasen halvempia kuin Suomessa. Viinasta sen verran, että "tutorimme" (täällä nimityksellä mentor) kertoivat, että Tesco-vodka on muita merkkejä halvempaa, mutta kamalan makuista. Tiedä sitten onko kyseessä paikallinen Vergi. Pubeja en osaa kovin hyvin vertailla kun en tiedä, paljonko Guinness-pintti Suomessa kustantaa, mutta jos pitäisi arvata, sanoisin hinnan olevan täällä hieman matalampi; tuopillinen maksaa pääsääntöisesti kaikissa pubeissa 5€, siiderituopillinen taitaa olla n. 5,5€-6€.

Tässä tän viikon tapahtumia liittyen kyseiseen aiheeseen.


Viimeisenä muttei lainkaan vähäisimpänä: lääkepolitiikka. Täällä myydään  500mg Panadolia ja joitakin muita kipulääkkeitä, Strepsils-paketteja ja ilmeisesti jotakin Finrexinin tapaista ihan tavallisissa ruokakaupoissa. Itselleni tämä tuli jokseenkin yllätyksenä, sillä en ollut tajunnut, että joissain maissa lääkkeitä saa kaupasta. Vastaavasti tosin ranskalainen kämppikseni juuri tänä aamuna ihmetteli, miksei kaupassa myydä desinfiointiin tarkoitettua alkoholia, kuten Ranskassa tehdään - ja hämmentyi suuresti kuullessaan, että myös Suomessa desinfiointiin tarkoitettuun, voimakkaaseen alkoholiin (=pirtuun) tarvitaan resepti. Mut nää on varmaan näitä kulttuurieroja. Joista tuun myös jossain kohtaa varmasti kirjoittamaan.



...ja tässä hollantilaisen tekemää kalapastaa.

Oon päässyt täällä syömään italialaisen tekemää risottoa ja ranskalaisten tekemiä crepesejä. Vaikka en siis vielä irlantilaista ruokaa oo päässytkään maistamaan, on tässä saanut nauttia muiden kulttuurien helmistä. Ja tietty siitä Irlannin lahjasta panimomaailmalle: Guinnessista. All in all, all good in Dublin.



Terkut Suomeen & pusuja,

Verna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti